Μέλι Πεύκου

Το πευκόμελο προέρχεται από τις μελιτώδεις εκκρίσεις του εντόμου Marchalina hellenica γνωστό ως βαμβακάδα, εργάτης,  του πεύκου. Το χρώμα του πευκόμελου είναι χαρακτηριστικό και  κυμαίνεται από σκούρο κίτρινο ως ανοιχτό καφέ καθώς το πευκόμελο που παράγεται την Άνοιξη είναι πιο ανοιχτόχρωμο και πιο διαυγές από εκείνο που παράγεται το Φθινόπωρο.

Λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης σακχάρων η γεύση του  πευκόμελου έχει μια  ήπια γλυκύτητα ενώ το άρωμα του είναι ιδιαίτερο και παρομοιάζεται με το άρωμα του  ιωδίου. Η κρυστάλλωση του πευκόμελου γίνεται με αρκετά βραδύ ρυθμό λόγω της χαμηλής φυσικής περιεκτικότητας του πευκόμελου σε γλυκόζη. Πιο συγκεκριμένα, τα αμιγή πευκόμελα παραμένουν ρευστά, δηλαδή χωρίς να κρυσταλλώσουν, για περισσότερο από ενάμιση χρόνο.

Το μέλι πεύκου  έχει αντισηπτική δράση, βοηθά στην αντιμετώπιση των φλεγμονών και δρα ενάντια στον βήχα και στην ουρική αρθρίτιδα. Επίσης είναι  ένα θαυμάσιο φάρμακο για την καταπολέμηση των παθήσεων  του λαιμού  ενώ χάρη στο χαμηλό Ph και στην υψηλή περιεκτικότητά του σε υπεροξείδιο του υδρογόνου, αντιμετωπίζει αποτελεσματικά ένα ευρύ φάσμα παθογόνων μικροοργανισμών συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην πρόληψη και τη θεραπεία πολλών ασθενειών. Επιπλέον, το πευκόμελο έχει έντονη αντιοιστρογονική δράση σε καρκινικά κύτταρα του μαστού, είναι τονωτικό, αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει τα προβλήματα έλκους και λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε χολίνη βοηθά τα άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Τέλος, δεν περιέχει το ένζυμο Καταλάση και ως εκ τούτου έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Tο πευκόμελο θεωρείται μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας. Η υψηλή θρεπτική αξία του οφείλεται στο υψηλό ποσοστό τέφρας που διαθέτει και στο μεγάλο αριθμό διαφορετικών ουσιών που συνυπάρχουν στη σύστασή του. Από τις ουσίες αυτές κυρίαρχη θέση κατέχουν τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία (το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, ο χαλκός κ.λπ.) τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο πευκόμελο. Έκτος από ιχνοστοιχεία το μέλι από πεύκο είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες (φρουκτόζη, δεξτρόζη, σακχαρόζη), οργανικά οξέα, πρωτεΐνες, αμινοξέα, μεταλλικά άλατα, ένζυμα, βιταμίνες , νάτριο και κάλιο ενώ  έχει  λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλια. Η συμβολή του πευκόμελου  στη διατροφή και στην υγεία του ανθρώπου είναι πολύτιμη και γι’ αυτό συστήνεται σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, σε αθλητές και σε παιδιά.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.