Η Πρόπολη

Η πρόπολη είναι μια ρητινώδης κολλώδης ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από  τα μάτια ορισμένων δασικών δέντρων, όπως οι λεύκες, οι ιτιές, οι καστανιές, καθώς και από τον φλοιό των κωνοφόρων, όπως είναι τα πεύκα , τα κυπαρίσσια, τα έλατα, οι τούγιες κ.α.. Στη συνέχεια, την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ρητίνες και ένζυμα, βάλσαμο, αιθέρια έλαια και άλλες οργανικές και ανόργανες ουσίες και την χρησιμοποιούν για να στεγανοποιήσουν και να απολυμάνουν το εσωτερικό της φωλιάς τους. Δηλαδή, να σκεπάσουν κάθε χαραμάδα, τρύπα ή κοιλότητα μέσα στην κυψέλη, να κάνουν αδιάβροχα τα τοιχώματά της και να βαλσαμώσουν τα πτώματα σχετικά μεγάλων ζώων (σαύρες, ποντικοί, γυμνοσάλιαγκες), που τυχών σκότωσαν  με τα κεντριά τους, αλλά δεν μπόρεσαν να πετάξουν έξω από την κυψέλη εξαιτίας του βάρους τους.

Η πρόπολη είναι πλούσια σε αμινοξέα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες (Α, Β1, Β2, Β3), ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, πυρίτιο, κάλιο και φώσφορο.

Οι χρήσεις και οι ιδιότητες της πρόπολης είναι ποικίλες. Στο εμπόριο κυκλοφορεί σε ξηρή μορφή, σε βάμα πρόπολης με αλκοόλη και βάμα πρόπολης με έλαιο. Επίσης κυκλοφορούν παστίλιες πρόπολης με μέλι για τον πονόλαιμο, γαλάκτωμα πρόπολης, αλοιφές με πρόπολη, σκόνη πρόπολης κ.α.

Η πρόπολη έχει:

  • Αντιφλεγμονώδη δράση
  • Αντιικές ιδιότητες
  • Αντιμυκητιακές ιδιότητες
  • Αντιοξειδωτική δράση
  • Ανοσοποιητική δράση
  • Αντιισταμινική δράση
  • Αντιαλλεργική δράση
  • Αντικαρκινική δράση

Ο Ιπποκράτης συνιστά την επάλειψη της πρόπολης για την επούλωση των πληγών.
Ο Δημόκριτος ισχυρίζεται ότι η μακροζωία και η υγεία οφείλονται στην κατανάλωση των προϊόντων της μέλισσας και ειδικά της πρόπολης.

2 σκέψεις σχετικά με το “Η Πρόπολη

    1. Το συγκεκριμένο βάμα πρόπολης με πυκνότητα 33%, χρησιμοποιείται είτε με κατάποση απευθείας σε ποσότητα 5-6 σταγόνων είτε διαλυμένη σε νερό ή χυμό, μία φορά την ημέρα. Μπορείτε να την εφαρμόσετε και εξωτερικά σε κάποια πληγή κλπ σε μικρές πάλι ποσότητες. Προσοχή γιατί βάφει και είναι κολλώδης!

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.