Η Γύρη

Η γύρη συλλέγεται από τα άνθη διαφόρων φυτών κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο. Είναι η «σκόνη» που βγαίνει από τους ανθήρες των στημόνων των λουλουδιών για να γονιμοποιηθούν (σπέρμα των φυτών). Από εκεί την μαζεύουν οι μέλισσες με τα πόδια τους και την κουβαλούν στην κυψέλη τους, μέσα σε καλαθάκια που σχηματίζονται στην κλείδωση των δύο τελευταίων ποδιών τους.

Η γύρη είναι απαραίτητη τροφή για τα μελίσσια εξίσου με το μέλι και θεωρείται το «γάλα» των μελισσών καθώς με αυτή τρέφονται οι προνύμφες των μελισσών.

Η γύρη είναι μία πλούσια πηγή πρωτεϊνών, ενώ περιέχει αμινοξέα, υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα και βιταμίνες (A-B1-B2-B3-B5-B6-B12-C-D-E-H-K-PP), μεταλλικά στοιχεία και ένζυμα.

Η  γύρη έχει ευεργετική δράση στον προστάτη και βελτιώνει την θεραπευτική αγωγή στην προστατίτιδα (φλεγμονή του προστάτη).

Συνιστάται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις:

  • Σε αθλητές
  • Αδυναμίας και γενικής εξασθένησης του οργανισμού (τονώνει το ανοσοποιητικό)
  • Απώλειας βάρους.
  • Εντερικών ανωμαλιών.
  • Ψύχωσης και νευρασθένειας.
  • Απώλειας μνήμης.
  • Κακού μεταβολισμού.

 

Η γύρη βοηθά στη διανοητική λειτουργία, ενισχύει τη συστολή της καρδιάς, έχει διουρητική δράση.

Στο εμπόριο θα βρούμε τη γύρη σε μορφή ταμπλέτας, αποξηραμένη και νωπή (κατεψυγμένη). Η αποξηραμένη γύρη χάνει το 30-40% των θρεπτικών συστατικών της και γι αυτό προτείνεται η κατανάλωση νωπής γύρης.

Η χρήση της γίνεται αρχικά με ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού, δοσολογία που αυξάνουμε σταδιακά μέχρι να φτάσουμε το ένα κουτάλι της σούπας (35γρ). Τα αποτελέσματά της θα φανούν από τον πρώτο μήνα! Τριάντα  πέντε  γραμμάρια γύρης (μια κουταλιά της σούπας) την ημέρα, καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες μας σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.