Είναι ισχυρή η πρόπολη έναντι των ιών;

Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Το τρέχον ξέσπασμα κορανοϊού είναι ένα συνεχές γεγονός και ορισμένες λεπτομέρειες ενδέχεται να αλλάξουν καθώς έρχονται στο φως νέες πληροφορίες. Προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμα αποτελεσματικά ή εγκεκριμένα από την FDA προϊόντα για τη θεραπεία αυτού του νέου coronavirus (επίσης γνωστό ως SARS-CoV-2 ή 2019-nCoV), αν και η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Υπάρχουν λίγες, αν υπάρχουν, μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των προϊόντων μελισσοκομίας στον COVID. Υπάρχουν πολλά ερευνητικά άρθρα σχετικά με τον τρόπο χρήσης ορισμένων προϊόντων μελισσοκομίας για άλλους ιούς. Γνωρίζουμε ότι οι πρωτεΐνες και τα λίπη των ιών μπορούν να καταστραφούν από τη θερμότητα. Γνωρίζουμε ότι οι ελεύθερες ρίζες στα μολυσμένα κύτταρα μπορούν να αποκλειστούν με τη χρήση αντιοξειδωτικών.

Ένα από τα καλύτερα προϊόντα μελισσοκομίας για χρήση κατά των ιών είναι η πρόπολη των μελισσών. Η πρόπολη λέγεται ότι έχει αντιβακτηριακές, αντιιικές, αντιμυκητιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Όμως, η επιστημονική έρευνα για την πρόπολη είναι δυστυχώς ακόμη περιορισμένη.

Δυνατότητα κατά της μόλυνσης

Γενικά, η πρόπολη έχει αντιμικροβιακό δυναμικό σε δοκιμαστικούς σωλήνες, ζώα και κατά τη διάρκεια ορισμένων ανθρώπινων πειραμάτων. Προς το παρόν δεν υπάρχουν μελέτες με βάση τα κύτταρα για το νέο κοροναϊό.

Δεν γνωρίζουμε πραγματικά τον αντίκτυπο της λήψης πρόπολης για λοιμώξεις, ειδικά το COVID-19, αλλά φαίνεται να είναι ένα γενικά πολύ υγιές συμπλήρωμα ανοσοποίησης.

Αναπνευστικοί ιοί

Σε μια παλιά κλινική μελέτη 50 ατόμων με κρυολόγημα που προκλήθηκε από ρινοϊό, η πρόπολη επιταχύνθηκε η ανάκαμψη.

Ένα φυτικό παρασκεύασμα που περιέχει πρόπολη, εχινάκεια και βιταμίνη C μείωσε την επίπτωση και τη διάρκεια αναπνευστικών λοιμώξεων σε α δοκιμή με 430 παιδιά.

Ένα εκχύλισμα πρόπολης (NIVCRISOL) μείωσε την επίπτωση χρόνιων συμπτωμάτων και την παρουσία παθογόνων στην ανώτερη αναπνευστική οδό σε κλινική δοκιμή σε παιδιά με ρινοφαρυγγίτιδα.

Μια αλοιφή πρόπολης ήταν πιο αποτελεσματική τόσο από το εικονικό φάρμακο όσο και από ένα αντιιικό φάρμακο (aciclovir) στη θεραπεία των βλαβών σε μια κλινική δοκιμή σε 90 άτομα με έρπητα των γεννητικών οργάνων. Ομοίως, ένα κραγιόν με πρόπολη ήταν πιο αποτελεσματικό από το aciclovir σε μια κλινική δοκιμή στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 200 άτομα με κρύες πληγές. Η πρόπολη ήταν επίσης αποτελεσματική και στους δύο τύπους έρπης σε ποντίκια.

Σε ποντίκια μολυσμένα με γρίπη Α (H0N1 και H1N1), μειώθηκε η πρόπολη εκχυλίζει τις αποδόσεις του ιού και το ποσοστό θανάτου.

Σε ποντίκια με λοίμωξη του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού εξασθενημένος Η πρόπολη της Βραζιλίας είναι η επιδείνωση των συμπτωμάτων που προκαλούνται από μια χημική ουσία (τετραβρωμοδιφαινόλη Α). Η πρόπολη μείωσε τους τίτλους του ιού, τον αριθμό των κυττάρων CD8 + στους πνεύμονες και την παραγωγή των κυτοκινών IFN-γ, TNF-α και IL-6.

Η φαινολική ένωση καφεϊκό οξύ είναι φαινυλαιθέρας μειωμένη πνευμονία και βλάβη προκαλείται από βακτηριακό λιποπολυσακχαρίτη (LPS) σε ποντίκια.

Ο συνδυασμός της πρόπολης φλαβόνης και του επιδημίου πολυσακχαρίτη αύξησε το ποσοστό σκλήρυνσης και μείωσε το ποσοστό θνησιμότητας στα κοτόπουλα με Νόσος του Νιούκασλ.

Αντιιική δραστηριότητα

Σε μια παλιά μελέτη που βασίζεται σε κύτταρα, η προπόλη φλαβονοειδή χρυσίνη και καμπεφερόλη ανέστειλε δύο κοροναϊούς: ανθρώπινο OC43 και CDCV βοοειδών.

Το εκχύλισμα πρόπολης ήταν ενεργό κατά των ιών που προκαλούν την ακόλουθη ασθένεια στους δοκιμαστικούς σωλήνες:

  • Στοματικός και γεννητικός έρπης
  • Η ανεμοβλογιά
  • Γρίπη
  • AIDS
  • Πολιομυελίτιδα
  • Νόσος του Νιούκασλ

Σε δοκιμαστικούς σωλήνες, η πρόπολη και τα δραστικά συστατικά της είχαν αντιβακτηριακή δράση έναντι ορισμένων μικροοργανισμών που προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις (όπως Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Haemophilus parainfluenzae, Moraxella catarrhalis και Streptococcus pyogenes).

Γενική ασυλία

Η πρόπολη και τα δραστικά συστατικά της αύξησαν επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα σε ζώα εμβολιασμένα κατά των ακόλουθων ιών:

  • Ο ιός του έρπητα των βοοειδών τύπου 5
  • Χοίρος παρβοϊός
  • Ιός έρπητα τύπου 1
  • Νόσος του Νιούκασλ

Έρπης

Μια αλοιφή πρόπολης ήταν πιο αποτελεσματική τόσο από το εικονικό φάρμακο όσο και από ένα αντιιικό φάρμακο (aciclovir) στη θεραπεία των βλαβών σε μια κλινική δοκιμή σε 90 άτομα με έρπητα των γεννητικών οργάνων. Ομοίως, ένα κραγιόν πρόπολης ήταν πιο αποτελεσματικό από το aciclovir σε μια κλινική δοκιμή σε σχεδόν 200 άτομα με κρύες πληγές.

Η πρόπολη ήταν επίσης αποτελεσματική κατά των δύο τύπων έρπητα σε ποντίκια.

Άσθμα

Το άσθμα είναι ένας παράγοντας κινδύνου για επιπλοκές με το COVID-19, οπότε θεωρητικά η βελτίωση του άσθματος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών εάν πάρετε COVID-19.

Σε μια μικρή δοκιμή 24 ασθματικών ασθενών, εκείνοι που έλαβαν πρόπολη έδειξαν μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας των νυχτερινών προσβολών και βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων. Η πρόπολη μείωσε το επίπεδο των προ-φλεγμονωδών κυτοκινών (TNF-άλφα, ICAM-1, IL-6 και IL-8) και των αγγελιοφόρων (προσταγλανδίνες Ε2 και F και λευκοτριένιο D4), ενώ η αντιφλεγμονώδης κυτοκίνη IL-10 [32].

Η υπερ-ενεργοποίηση των μαστοκυττάρων και η απελευθέρωση ισταμίνης είναι η κύρια αιτία αλλεργικών αντιδράσεων, όπως εποχιακές αλλεργίες, άσθμα και έκζεμα. Σε μελέτες σε ποντίκια, οι φαινολικές ενώσεις κουερσετίνη, πινοκεμπρίνη και φαινυλαιθέρας καφεϊκού οξέος στην πρόπολη μπλοκάρουν την απελευθέρωση ισταμίνης, ROS και κυτοκίνης και ανακούφισαν τα ασθματικά συμπτώματα.

Πηγή


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.