Κατασκευή και εγκατάσταση κυψέλης Top-Bar

Η κυψέλη οριζόντιας ανάπτυξης Top-Bar, σχεδιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 όταν η Πηνελόπη Παπαδοπούλου σχεδίασε μία κυψέλη σε μορφή μπανιέρας. Η κατασκευή έγινε στη Ροδεσία της Αφρικής (σημερινή Ζιμπάμπουε) και ονομάστηκε στα ελληννικά «Ανάστομη κυψέλη». Σήμερα υπάρχουν δυο τύποι κυψελών topbar, της Κένυας και της Τανζανίας αν και η κυψέλη τύπου Κένυας αναπτύχθηκε τελικά στον Καναδά και η κυψέλη τύπου Τανζανίας διαφέρει από αυτήν που συναντάται σήμερα στην Τανζανία. Η κυψέλη Top-Bar της Κένυας είναι μία ξύλινη κατασκευή με κεκλιμένες πλευρές (30 μοίρες) σε μορφή τριγώνου, ενώ η κυψέλη Top-Bar της Τανζανίας είναι ένα ξύλινο ορθογώνιο κουτί.

Σήμερα οι κυψέλες top-bar χρησιμοποιούνται κυρίως από ερασιτέχνες μελισσοκόμους που επιθυμούν να έχουν λίγα μελίσσια στην αυλή του σπιτιού τους ή στις καλλιέργειές για την επικονίαση των δέντρων. Στην Αμερική είναι μία δημοφιλής κυψέλη με ολοένα και περισσότερους οπαδούς. Η κυψέλη αυτή λόγω του όγκου και του βάρους της, εγκαθίσταται σε ένα μέρος μόνιμα και γι αυτό δεν αποτελεί πρακτική επιλογή για τη νομαδική μελισσοκομία.

Σε σύγκριση με την κυψέλη Langstroth (την γνωστή κυψέλη που χρησιμοποιείται επιχειρησιακά σήμερα), οι κυψέλες top-bar παρέχουν ένα περιβάλλον πολύ πιο κοντά στις συνθήκες που βρίσκονται στη φύση οι άγριες μέλισσες. Η φωλιά είναι κωνικού σχήματος και μικρού μεγέθους ενώ στην οροφή τοποθετούνται τριγωνικές ράβδοι όπου οι μέλισσες ξεκινάν να χτίζουν την κερύθρα όπως ακριβώς συμβαίνει σε μία φυσική φωλιά. Όσο μεγαλώνει το μελίσσι, επεκτείνεται οριζοντίως χτίζοντας συνεχώς νέες κερύθρες. Ο τρύγος στην top-bar γίνεται αφαιρώντας τις ράβδους με το μέλι, καταστρέφοντας την κερύθρα. Το κερί που θα πάρουμε από μία τέτοια κυψέλη είναι απολύτως αγνό.

Εμείς θέλοντας να κατασκευάσουμε μία παραδοσιακή, όμορφη και πρακτική κυψέλη, επιλέξαμε τον τύπο της Κένυας που αναπτύχθηκε απο τους Dr.Maourice V. Smith και Dr. Gordon Townsent από το πενεπιστήμιο του Guelph του Καναδά.

Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε βήμα-βήμα τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε και τον τρόπο κατασκευής.

Αρχικά φτιάξαμε το κουτί μήκους 120εκ.

Η κλίση των τοιχωμάτων είναι 30 μοίρες σύμφωνα με το πρότυπο τύπου Κένυας

Στη συνέχεια κατασκευάσαμε τον διάτρητο πάτο με σίτα για καλό αερισμό ενώ κόψαμε ένα πλαϊνό πλαίσιο για να γίνει το παράθυρο

Το καπάκι οροφής τριγωνικού σχήματος με εσωτερική μόνωση και σκεπή αλουμινίου όπως θα δούμε παρακάτω, για προστασία από τα καιρικά φαινόμενα

Τριγωνική ράβδος όπου οι μέλισσες θα χτίσουν την κερύθρα και κάθετο διαχωριστικό διάφραγμα

Δημιουργία εισόδου και σανίδας πτήσης. Το καπάκι περιστρέφεται για να κλείνει την είσοδο όταν το επιθυμούμε

Με την κατασκευή της βάσης ολοκληρώνεται η πρώτη μας κυψέλη top-bar με 32 ράβδους-πλαίσια και 3 εισόδους. Όλα τα ξύλα της κυψέλης βάφτηκαν με βερνίκι ξύλου ενώ τα πόδια τα περάσαμε με πίσσα βενζίνης για να στεγανοποιηθούν. Για επιπλέον αντοχή στον άνεμο φτιάξαμε 4 αντηρίδες στις γωνίες με χοντρούς πασσάλους που μπήκαν βαθιά στο χώμα.

Μεταφορά και τοποθέτηση σε μόνιμη θέση όπου εγκαταστάθηκε και το πρώτο μελισσάκι! Πολύ σύντομα χτίσανε τις πρώτες κερύθρες και ξεκίνησαν να γεννάνε.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.